Reglement

MISSIE VAN DE CLUB:

Hoofddoel van Blue Boys Cycling team is fietsen in een kameraadschappelijke sfeer. We willen niet allemaal de beste zijn, maar wel elkaar motiveren om op REGELMATIGE tijdstippen RECREATIEVE tochten te rijden en nadien nog wat bij te praten (met een frisse pint). Onze club wil een zo BREED mogelijk PUBLIEK aan spreken in Kruibeke (en omstreken).


DE REGELS VOOR ONDERWEG:

Helm dragen is verplicht : bij het niet dragen van de helm is er geen verzekering. Bovendien is het ook nodig om VWB-lidkaart en identiteitskaart op zak te hebben.

Toon respect voor elkaar en voor de sponsors, draag dan ook de officiele clubkledij (Trui, broek, mouwstukken, beenstukken,...). Bij regenweer is het enkel toegestaan om zwarte Craft regenvest uitzonderlijk boven de officiele club-kledij te dragen.

Er zijn geen punten voor kampioenen titel bij afwezigheid van helm en koerstrui/-broek (zie verder) !

De wegcode moet worden gerespecteerd. Dit betekent dat we met de groep op de openbare weg altijd op het fietspad rijden. Vanaf de groep meer dan 15 renners telt, kan er in Belgie op de rijbaan gereden worden. Signalisatie van de baankapiteins dient altijd opgevolgd te worden. Om de groep vlot over gevaarlijke verkeersituaties te loodsen, zullen de baankapiteins in de mate van het mogelijke de kruispunten afzetten. (Minimum leeftijd baankapiteins is 21 jaar).

Per rit, zal er altijd iemand verantwoordelijk zijn voor het parcours. Bij aanvang de rit, geeft deze persoon een korte briefing over de rit, de gevaarlijke punten (in de mate van het mogelijke) en de mogelijkheid voor een tussen sprintje of versnelde zone (indien van toepassing). Het is de bedoeling dat deze persoon zich in het begin van het peleton bevindt zodat hij de kopmannen en baankapiteins duidelijke aanwijzingen kan geven waarheen er gefietst dient te worden.

Bij een ongeval door persoonlijke nalatigheid zal de schuldige toerist volledig en alleen de verantwoordelijkheid dragen.

De snelheid is begrensd : dwz. normaal starten aan max. 28 km/u...waarna gestreefd wordt om de groep ca. 30km/u te laten rijden. Dit zijn de max snelheden op de teller. Bij uitzondering kan er sneller gereden worden. Enkel op aangeven van de baankapiteins kan het tempo licht omhoog getrokken worden, indien gans de groep er achter staat. Op afgepijlde, glooiende en drukke (toer) tochten kan het wenselijk zijn om in kleinere groepen te rijden. Dit laat ook de mogelijkheid om verschillende trajecten/afstanden op menu te zetten. Normaliter rijden we met BBC in 1 peleton, maar in bovengenoemde omstandigheden kunnen de baankapiteins de beslissing nemen om groep gesplitst afgepijld parcours te laten voltooien in kleinere groepjes, doch NIET individueel.

Als de ritten het toelaten, zullen er ook 1 of 2 tussensprints ingelast worden op een veilige strook. De routeplanner zal aangeven of hiervoor ruimte is in het voorgestelde parcours. Na de tussensprint wordt er niet doorgereden, maar door iedereen gewacht tot de laatste opnieuw aansluit bij de groep.

De wielertoerist is verplicht elke thuisrit te vertrekken aan Handy Home, tenzij anders aangegeven op de kalender en te eindigen aan Cafe 't Sonneke (zonder verplichting om te drinken).

Er wordt altijd gestopt bij pech. Thuisritten worden gefietst onder het motto: Samen uit, samen thuis!


LIDMAATSCHAP:

Iedereen die 14 jaar is of het wordt in het aan de gang zijnde fietsseizoen kan lid worden van Blue Boys Cycling Team mits inschrijving en betaling van lidgeld. Deadline voor een nieuw lidmaatschap aan te vragen is einde januari, en onder voorbehoud van goedkeuring door het bestuur.
Het lidgeld omvat: verzekering, startgeld bij de rally's gereden op zondagmorgen als clubrit. Het lidgeld voor 1e seizoen van deelname omvat ook basiskledij.


INDIVIDUEEL:

Fietsers die geen lidgeld betalen, gastrijders, kunnen maximum 2 keer aansluiten per seizoen. De derde keer worden ze geweerd. Ze kunnen wel een aanvraag indienen om lid te worden. Gastrijders fietsen mee achter in de groep onder eigen verantwoordelijkheid (maar wel met HELM).

Het lidmaatschap laat leden toe om deel te nemen aan alle activiteiten en erbuiten. De eigendom van de naam en logo van Blue Boys Cycling Team blijft eigendom van de club - vertegenwoordigd door het club bestuur. Leden kunnen dus niet op eigen houtje gebruik maken van de clubnaam om activiteiten voor de leden of derden te organiseren zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van het clubbestuur.


KLEDIJ:

De clubkledij dient steeds gedragen te worden tijdens de clubritten.

Elk lid ontvangt bij betaling van het 1e seizoens-lidgeld een koerstrui met korte mouwen, een windstopper en een koersbroek (kort). Extra kledij (zomer / winter) kan apart bijbesteld worden wanneer deze in aanbieding zijn vanuit de club.


KAMPIOENTITELS:

Elk jaar wordt de kampioenschapstitel toegekend aan de BBC-er die op het einde van het fietsseizoen het meest aantal punten heeft behaald. Ook onder de routiniers (+60jr) is er een apart nevenklassement. Eventueel kan ook een keizerstitel behaald worden indien een lid driemaal na elkaar kampioen wordt of drie jaar na elkaar het maximum van de punten haalt.

Er wordt een afzonderlijk klassement opgemaakt voor de meest courante fietser, maar er zijn ook nevenklassementem zodat op het einde van het seizoen meerdere kampioenen gehuldigd worden.

Aan ieder volledig gereden clubrit op zondag (zoals gepland in de kalender) wordt een vaste waarde van 10 punten toegekend. Alle leden moeten het controleblad tekenen bij de start en het einde van elke rit (dit dient ook voor dekking van de verzekering). De punten kunnen enkel behaald worden indien de rit gereden met helm en officiele outfit, en indien de rit volledig wordt uitgereden, met uitzondering van ongeval of onherstelbare schade aan de fiets.

Extra punten voor : 10 extra punten voor lange of speciale ritten.
Trainingsritten op woensdag : 4 punten
Daarna zijn er nog waardevolle categorieen die een eervolle vermelding krijgen zoals bijvoorbeeld pechvogel, revelatie,.. Deze laatsten worden op einde van het seizoen gekozen door het bestuur.

Voor ieder lid, kunnen de punten worden ingeruild voor bonussen (kledijbon, gadgets,...). De barema's van de bonussen worden op het einde van het seizoen bepaald door het bestuur.

De punten zijn niet overdraagbaar van het ene seizoen naar het andere.


EINDNOOT:

Elk lid wordt geacht dit reglement te handhaven.

Indien een wielertoerist een probleem of voorstel heeft, kan hij zich wenden tot het bestuur. In geval van twisten wordt de nodige maturiteit verwacht om dit op te lossen.