Zondagsrijders Melsele

De 4 Seizoenen rit - door H. Andries

In “Bewogen beweging”.

In april kan het weer zo grillig zijn dat je als het ware de vier seizoenen in één dag beleeft.
L-B-L was er het bewijs van maar de rit van de zondagsrijders moest er niet voor onderdoen. Zon, wind, regen al dan niet gepaard met hevige rukwinden en als kers op de (ijs)taart nog enkele hagelbuien.
Maw voor mietjes weinig fietsplezier in het vooruitzicht! Alle redenen om je op zondagmorgen nog eens lekker om te draaien en in je warme bed te blijven liggen moeten er velen gedacht hebben. De opkomst was immers lager dan de vorige weken. Een dikke twintig man…, waaronder een flink uit de kluiten gewassen jonge snaak, die met veel enthousiasme eens kwam proeven van het BBC gebeuren. De harde kern verschijnt zelfs in korte broek al dan niet met zomerhandschoenen. Ze zijn het zich van hun keuze waarschijnlijk nu nog aan het beklagen. Gelukkig is Marcel ook paraat. Onze gediplomeerde vélomaker-sportbestuurder wrijft zich al in zijn pollen: “in deze weersomstandigheden gegarandeerd werk vandaag” zien we hem grinniken. Hij zoekt alvast aangepaste muziek op zijne radio…

Raf en Gunther vertrekken al met de VWB kaartjes richting feestzaal Kolenhof in Beveren voor de inschrijving. Vandaar uit gaat het richting polder. Bij afwezigheid van een aantal “vaste” kopmannen kan ik als Chinese vrijwilliger al snel aan den lijve ondervinden hoe bepaalde natuurelementen vandaag te keer gaan. Ondanks alle goede wil, wordt die koppositie al snel toevertrouwd aan de jeugd: Nico en Wannes vliegen er ferm tegen aan. Die mannen slagen er zonder problemen in het getal 28-29-30 op hun schermpje te doen verschijnen. Tegen wind gaat het precies even snel als met de wind mee. Of toch niet?

We passeren de parallel weg langs de expresweg, een stuk dat we met de club al jaren links laten liggen omwille van de slechte staat van het wegdek. In Stekene steken de ritsers ons tegen hoge snelheid voorbij. Ritsen gebeurt zoals het hoort steeds hoffelijk. Die mannen vallen wat stil en zetten ons vooraan perfect uit de wind.
Dat geeft ons onderweg de kans om wat rond te kijken en oa de private kunstsite Verbeke Foundation, waar cultuur, natuur en ecologie samen komen, te bewonderen. Momenteel loopt daar de toepasselijke tentoonstelling “Bewogen beweging”. Door eindeloos te experimenteren exploreren kunstenaars de dynamica van beweging en creëren ze een evenwicht tussen organische en mechanische eigenschappen. Is dat hier dan soms de bakermat van de mechanische doping? We zien er enkel wat verroeste treinenstellen staan en helemaal geen carbonwielen met verborgen magneten die tot 240 watt zouden kunnen produceren. Dus gewoon verder beuken dan maar.
Marcel volgt ons trouw, zoals het hoort, over berg en dal, op of naast de weg: die Hollanders maken het hem vandaag weer niet gemakkelijk met al die fietsostrades …“Bewogen beweging” noemt men dat.

Aan een goed tempo ritsen we verder tot aan de bevoorrading in de buurt van Vogelwaarde.
Tijdens het consumeren van wat gekleurd suikerwater, bananen, macaronnekens en andere koekskes worden we getrakteerd op een winterse bui met alles wat daar bij hoort. Gelukkig kunnen we onze weg nadien verder zetten tussen de buien door. Weinig of geen regen dus. De polder oogt mooi met het frisse lentegroen in de zon die even tussen de wolken door komt piepen.
Het gaat verder over Hengstdijk, de Pauluspolder richting “Schudde”beurs. Tijd voor Romain om eens goed aan de groep te “Schudde”. Onder zijn commando gaat het tempo fors omhoog. Zo hard de wind heen tegen blaast, zo zalig zacht lijkt de wind in de rug te duwen op de terugweg. Achteraan schijnen er al een aantal krakende wagens tussen te zitten, en dan hebben we het zeker niet over onze “nieuwe” volgwagen.

Den Biet is er niet bij vandaag maar op den “Bietenweg” in de buurt van de statenboom is de link met onze brandweerman die momenteel in Portugal op (fiets?)stage vertoeft rap gelegd. We rijden België terug binnen langs mooie bloemenvelden in de buurt van Meerdonk richting Vrasene. Oei oei een winterse hagelbui komt onze rit nog danig verstoren. Enkele honderden meter verder liggen de banen dan weer poeierdroog: aprilse grillen.
De baankapiteins hebben nu eindelijk wat werk en zoals steeds vervullen ze hun opdracht zoals het hoort. Elk kruispunt wordt professioneel afgezet zodat Romain ze allemaal aan aangepaste snelheid kan nemen. Allemaal? Behalve één… Schonen asfalt denkt hij in den bocht van de Lindenlaan in Beveren. Pastoor Steensens zaliger kijkt toe en ziet vanuit zijn straat de professionele actie van onze gelegenheidskopman. “Bewogen beweging” noemen ze dat. Onderuit gaan op een natte plek en rapper terug op de fiets dan dat hij tegen de grond gaat. Achteraf aan de lichten efkens de schade opnemen: gescheurde broek, geen kapotte handschoenen maar wel wat schaafwonden op de handpalm. Al bij al valt het nog mee. Het leek wel een ingestudeerd nummerke… Marcel blijft gelaten en werkloos toe kijken vanuit de volgwagen…

Op het laatste viaduct wordt nog wat meer gezucht naar het schijnt. Voor sommigen is het bikkelen om bij de les te blijven, oa ook voor onze testrijder die al een duwke in de rug kan gebruiken. Pijn in de benen voor sommigen maar, het was weer een mooie rit, ondanks alles ook zonder lekke banden.

Na 85 km draaien we den hof van Coque op en kijk wie we daar hebben: Raf vH met zijn gevolg begod! Knap dat die ondanks de regen en de wind ook de baan optrekken.
Nog een eenzame BBC-er komt binnenwaaien: Patje is er door omstandigheden nog alleen op uit getrokken en komt ons nog vervoegen bij datgene waar iedereen voor traint….met name de compagnie, de zondagse gesprekken en de hapjes.

Jeroen, pas terug uit Venetië, brengt ons nog een heuglijke boodschap …
Een reden voor een extra rondje blond schuimend bier….

Volgende week andere koek op het programma.
Naast de traditionele SPA-stoet is er ook de superklassieker naar Roubaix.
Wordt het nu 55, 85, 100, 120 of 150 km voorzitter??

25/04/16 21:15
Herman :
Bedankt voor het poëtisch verslag van een bewogen rit. Inderdaad kunst- en vlieg-werk van de Romain. Hopelijk niet te veel stijve ledematen meer vandaag - alvast een spoedig herstel ! Ook aan onze Kruibeekse tortel die eindelijk zijn Venetiaans masker heeft afgegooid en zich ontpopt heeft tot Romeinse adonis : een welgemeende proficiat. Op naar meer ...

mbt. geplande rit naar Roubaix. Het officiële parcours (start 6u) is 125km. De 2e groep (start 7.30u) snijdt hier ne serieuzen bocht af zodat we ongeveer gelijkertijd in Roubaix zijn. Vorige jaar was dat ca 105km. Natuurlijk als je het einde niet meer vindt op de piste en maar blijft draaien, heb je snel 10km meer. Dienen ene keer - dat Andre erbij was - geloof ik, was het nog 10km meer, maar dat kan ik nog steeds niet verklaren.

Gr
Raf DC
26/04/16 11:17
Vivaldi himself had het niet mooier kunnen verwoorden.... wat een verslag Herman ! ... onze voorzitter weet altijd wel aan wie hij kan delegeren blijkbaar ...
Vooral op de terugweg mooie rit langs ongekende wegen.
Veel plezier aan de moedigen die "de hel" zullen trotseren en ik zie jullie ALLEMAAL graag asap op het KLAVERBLAD !!!
GvM
26/04/16 12:26
Wegens werk niet aanwezig kunnen zijn, en daar in eerste instantie niet rouwig om... Maar bij het lezen van den Herman zijn fijnbesnaard verslag begin ik toch spijt te krijgen.

Herkansing vant weekend! Op naar Roubaix...
sam s
26/04/16 12:53
Fantastisch verslag van den Herman.
Niets aan toe te voegen, ik had in ieder geval niet zoveel gezien als te lezen.... met al dat zwart in mijn ogen.
groeten,
frankie
26/04/16 19:38
Was het nu Brusselmans of Andriesmans maar inderdaad beklijvend verslag van een bewogen rit met aprilse grillen!jammer dat ik den derde helft niet kon meemaken wegens niet aanwezig!!

gr
Luc
Luc Bl
26/04/16 20:33
Idd fantastisch verslag...!
Nico

Plaats een bericht
captcha