Sean Kelly Classic

Eén van de hoogtepunten ( >650 m) van het seizoen waar elke sportieve BBC-er naartoe leeft is de Sean Kelly. In onze club wordt deze rit nu al een aantal jaren meegereden en de deelnemers worden beloond met 20 punten, maw dus een must voor de “strevers” en de mannen met YM-ambities.
Zaterdag 1 augustus 2015
De dag begint vroeg vandaag, om 5.00u de wekker want tegen 6.00u is het verzamelen geblazen aan Carrosserie Janssens voor een lange trip naar “Dardennen”. Nog een laatste check up bij de aanwezigen en heeft iedereen alles bij? De fiets, schoenen, bidons, reservebandjes, zonnecrème en natuurlijk…een voor- en een achterwiel.
Een auto rit van bijna 2.00 uur met filevorming thv de afrit Vielsalm brengt ons naar de camping in de buurt van de skipiste van Baraque de Fraiture. Met zijn 652 meter hoogte is deze skipiste de hoogste in België.
Het is er een prachtige streek aan de rand van natuurreservaten. Liefhebbers van natuur en weidse landschappen kunnen hier een rijke, afwisselende en boeiende flora en fauna ontdekken.
Maar vandaag draait het rond wat anders. Bijna 6000 wielertoeristen zijn afgezakt om er de 30e editie van de Sean Kelly te rijden op een volledig vernieuwd parcours. We zijn benieuwd wat het wordt.
Echte Blue Boys vertrekken nu al een aantal jaren op vrijdagmorgen voor een fietstocht van 240 km onder deskundige begeleiding van technisch en culinair goed uitgeruste topteams met aangepaste voeding en sportdranken in de koelbox. Met het instellen van een avondklok op vrijdagavond bewijst men deze dapperen zeker een mooie ondersteuning om ook op zaterdag nog te kunnen overleven…
Met enige vertraging vertrekken we rond 8.30 uur in de omgekeerde richting met eerst een lange afdeling op den boterham. De Côte de Dochamps maakt al snel duidelijk dat hier in groep blijven fietsen bijna onmogelijk is. Na een korte beraadslaging trekken we met 4 op pad voor de 130 km ( Geert, Ignace, Alain & Herman )
Het venijn van deze tocht zat hem deze keer niet alleen in de staart, maar al in de eerste beklimmingen. Dat waren er 2 die konden tellen: Mur de Maboge en Col de Haussire in de buurt van La Roche.
De afdeling van de Cote de Bersimenil nodigt uit tot hogere snelheden en wie er niet uit de doppen kijkt, belandt er voor hij het weet op het kerkhof want juist voor het kerkje van Maboge verlaten we, weliswaar met aangepaste snelheid, de grote baan naar links.
Nog even genieten van het mooie panorama op de brug over de Ourthe en pataat daar draaien we al direct de Mur de Maboge op. Ik zit niet direct op mijn kleinste plaat en rondom mij hoor ik niets ander dan gekraak (en gevloek) bij nog andere lotgenoten. Een blik naar boven voorspelt niet veel goeds. Ook op de kleinste versnelling is het stoempen. De helling blijft na het steilste stuk in trapjes naar boven lopen met enkel lichtere stukken, maar met onderweg nog altijd percentages rond de 10 %. Herademen is maar mogelijk nadat ik het bos ben doorgereden en in open veld beland. Miljaar, dat voorspelt niet veel goeds voor de rest van den dag.Indien men hier ongetraind aan begint, kan men niet alleen juist voor maar ook tijdens de beklimming van die Mur nog op het kerkhof belanden denk ik dan.
Na wat rondtoeren in de buurt van La Roche en kort nadat we de Floreal Club gepasseerd zijn volgt links omhoog De Col de Haussire. Die heeft z'n hoogste punt op 498 m en stijgt over een afstand van 4 km aan gemiddeld 6.9% met maxima tot 13%. De zacht lopende beklimming naar Samree is in vergelijking met de vorige 2 maar een mager beestje alhoewel deze gemiddeld toch ook wel rond de 5 % draait.
Het was even wachten maar in Samree is ook de eerste bevoorrading. Het is er enorm druk, dus wordt het aanschuiven voor spijs en ( bij deze temperaturen oh zo noodzakelijke) drank.

Vervolgens gaat het via een heel stel "cotes" verder. In de vorige edities had je bij elke "cote" een bordje met de naam, lengte en hellingspercentage. Dat heb ik deze editie wel gemist. Vooral omdat het (voor mij) meestal onbekende hellingen zijn.
Op 65 km is er al de 2e bevoorrading en volgt kort nadien de splitsing voor de 130.
We passeren in de buurt van de Luxemburgse grens het gezellige dorpje Gouvy waar jaarlijks een van de oudste jazzfestivals van België georganiseerd wordt. Volgend WE van 7 tot 9 augustus is er reeds de 36e editie van het festival, waar eerder reeds tal van grote namen uit de jazzwereld een optreden verzorgden.

We rijden verder de Hoge Venen in, naderen Sankt-Vith en kunnen er genieten van een heuvelachtig landschap met prachtige vergezichten die op deze zomerse dag nog meer tot hun recht komen.

Maar het afbraakproces is begonnen en de benen beginnen al wat zwaarder te wegen. misschien was die 90 km wel genoeg? Alain en Ignace leggen het laatste deel al fluitend af en rijden met de vingers in de neus verder. ( dank om ons de eerste 100km op te wachten en telkens weer mee te nemen mannen!) Terecht kunnen ze die laatste 30 kilometers zonder vertraging afleggen, terwijl Geert en ik samen gastrijder Gert aan een gezapig tempo onze tocht verder zetten.
Op de laatste hellingen hebben we nog heel wat afgepeigerde rijders zien sneuvelen, alhoewel het hier allemaal hellingen betreft die goed lopen en op “souplesse” kunnen genomen worden.

Het nieuwe parcours is goedgekeurd en voor herhaling vatbaar. Minder bekende beklimmingen maar wel in een mooie streek! Het parcours mocht er dus zijn, alleen moet je er de soms minder goede wegen bij nemen. De bevoorrading was zoals volgens VWB-traditie weer in orde met voor ieder wat wils.

Met een gemiddelde van om en bij de 26 zijn we aangekomen, nog nen VWB-handdoek gaan halen, een douchke en dan terug huiswaarts gereden. Rond 17.00uur was iedereen weer veilig thuis, ‘t is te zeggen in de Halve Maan, aan het nagenieten van een machtig mooie rit bij een frisse pint en een smakelijke boterham aangeboden door de Rudy. En of dat dat smaakte!
Zelfs de ijskar kwam er ( tevergeefs) langs!
Op naar de volgende ...


05/08/15 17:07
Verslag 67 Km.
Met ons 8 Frank, Guido, Pascal, Bossie quintana, Xttif en Tommeke bratser van van hul, Sven the beast.

we vertrokken al eerder vertaalt tot aan de Splitsing. sprake wij af 130,100 of 67. en daar twijfels, rede we richting 100 km maar bij die afdaling twijfelde onze bossie, sven en ik besloten dan maar om rechtsomkeer te maken om de 67 aftemalen, die groepsdruk toch ;).
Krostief
05/08/15 17:09
Verslag 67 Km.
Met ons 8 Frank, Guido, Pascal, Bossie quintana, Xttif en Tommeke bratser van van hul, Sven the beast.

we vertrokken al eerder vertaalt tot aan de Splitsing. sprake wij af 130,100 of 67. en daar twijfels, rede we richting 100 km maar bij die afdaling twijfelde onze bossie, sven en ik besloten dan maar om rechtsomkeer te maken om de 67 aftemalen, die groepsdruk toch ;).
Krostief
05/08/15 17:10
al snel bleek dat den bossie aka quintana goed nr boven kon rijn en probeerde sven the beast er af te knotsen maar niet lukte.
1ste bevoorading weining volk dus mochten de appeliene er aan geloven sven the beast vont ze blijkbaar lekker er moest een stop ingelast worden vn aantal appelsiene de man hihi, trouwens neig lekker die appel met siene :p.
Krostief
05/08/15 17:10
hellinge waren goed verteerbaar en op die laatse helling op den top ff tchille int bos.
Dan met de lichte afdaling hier en daar de pers met mooie kiekjes ,
en wij Sky gewijs schouder om schouder op de foto.

Mooi verslag Gunther Mercie voor da spetterend goe weekend en tot de woensdag als ik ng op mijn fiets geraak ;) toedeloee
Krostief

Plaats een bericht
captcha